Historier om Holberg – Lauring

I reolen har vi fundet tre opslagsværker om dansk historie, der rummer opslag om Ludvig Holberg.

Vi lægger ud med Palle Laurings Billeder af Danmarks historie. Den fortæller om det danske historiemaleri op gennem tiderne. Bogen præsenterer bl.a. Vilhelm Rosenstands skitse til billedet i Universitetets festsal af Holberg der instruerer. Holberg ses med ansigt efter Roselius’ maleri/kobberstik. Han instruerer Per Degn og Erasmus Montanus, ifølge Palle Lauring “den mest svidende satire over hul lærdom, som findes på dansk”.

Om Holberg skriver Lauring; “Han havde vanskelige kår i sin ungdom, men han blev student, og med nøjsomhed og viljestyrke blev han en af monarkiets mest berejste lærde, vor senbaroks store Europæer. Komedierne var, som han selv siger, >>en poetisk raptus<<. København ejede ingen teatertradition. Man prøvede, og Holberg skrev for det lille teater i Grønnegade. Men det gik ikke. Teatret endte med at gå fallit, og Holberg holdt op med at skrive komedier, ikke kun fordi pietismen var uden munterhed, men fordi det københavnske publikum endnu ikke havde kultur til at bære et teater. Det tog flere slægtled fremover at skabe den basis.”

Palle Lauring (1909-1996) var forfatter og historieformidler med mange letlæste bøger om Danmarks historie på cv’et. Forfatterskabet er præget af solid historisk viden kombineret med stor fortælleglæde. Via radio og tv nåede hans tolkning af historien ud til et stort publikum.

Foto: SDL