Forfængelighedens Marked

Vanity Fair er et meget smukt kostumedrama fra 2004 baseret på William Makepeace Thackerays roman fra 1848.

I fortællingens centrum står den fattige og forældreløse Becky Sharp, spillet af Reese Witherspoon, der som Barry Lyndon møjsommeligt får kravlet op af samfundsstigen, dog uden helt så tragiske konsekvenser.

Handlingen udspiller sig i England i begyndelsen af 1800-tallet, hvor Becky Sharp bliver ansat som guvernante hos familien Crawley.  Kaptajn Rawdon Crawley forfører Becky, og de gifter sig i al hemmelighed, hvorefter han bliver gjort arveløs af sin rige tante og som en del af Hertugen af Wellingtons hær deltager i Slaget ved Waterloo. Becky må flygte fra byen.

Beckys barndomsveninde, Amelia, kurtiseres af officeren Dobbins, efter hendes mand er omkommet i krigen. Hun er dog så tynget af sorg, at hun ignorerer hans tilnærmelser, og han drager til Indien.

Beckys mand overlever krigen, men falder hen i druk og kortspil, hvor han taber mere end af tjener som officer, og parret synker ned i bundløs gæld. Da fogeden kommer for at hente møblerne, reddes Becky af naboen Lord Steyne, som introducerer hende til toppen af Londons sociale kransekage. Omtrent samtidig med, at hun møder selveste kongen (Georg den 4.), bliver hendes mand sat i gældsfængsel.

Her skal vi ikke afsløre mere af handlingen, blot at den ender i Indien. Filmen er da også instrueret af inderen Mira Nair, der lægger stor vægt på koloniernes luksuriøse indflydelse på London omkring 1840.

Indien var det afgørende sted for den tids unge britiske mænd, har Nair udtalt i Politiken. “Enten var de hjemkommet fra Indien med en formue, eller også blev de af deres omgivelser opfordret til at tage derud og søge lykkens gods og guld”.

Foto: SDL
Foto: SDL