Den klassiske musiks storhedstid

Vores festivals tidsperiode er også den klassiske musiks storhedstid. Vi har tidligere nævnt en række af tidens mest kendte danske komponister. Her kommer en lille oversigt over æraens allerstørste.

Vivaldi (1678-1741) var en italiensk komponist, uddannet som violinist af sin far. Han blev præst i 1703 og kendes som il prete rosso (“den røde præst”), da han var rødhåret under parykken. Da han led af svær brystsyge, antagelig angina pectoris, blev han dog hurtigt fritaget for messetjeneste. Han er især kendt for værket De Fire Årstider.

Bach (1685-1750) var en tysk komponist og organist. Bach er en central skikkelse i den protestantiske kirkemusik på grund af sin omfattende produktion af værker til højtiderne. Bachs passioner og oratorier med temaet Jesu lidelse og død opføres ved påskekoncerter i mange lande.

Händel (1685-1759) var en tysk-engelsk komponist i barokken. Han er kendt for sine operaer, oratorier og koncerter. Hans mest berømte værker er bl.a. Messias, Water Music og Music for the Royal Fireworks.

Haydn (1732-1809) var en østrigsk komponist. Haydn skabte sonateformen og den klassiske symfoni i fire satser. Han indledte wienerklassikken og komponerede over 100 symfonier. Blandt hans mest kendt værker er de Händelinspirerede oratorier Skabelsen og Årstiderne

Mozart (1756-1791 – se også Amadeus – dominerede Salzburg i sin alt for korte levetid. Han er en af wienerklassikkens mestre og en af de mest populære komponister nogensinde, kendt for bl.a. operaer som Figaros Bryllup, Tryllefløjten og Don Giovanni.

Beethoven (1770-1827) er en af de betydeligste tyske komponister og den komponist, der har haft størst indflydelse på udviklingen af tysk kompositionsmusik efter 1800. Hans mest kendte kompositioner er ni symfonier, fem klaverkoncerter, 32 klaversonater og 16 strygekvartetter.

Schubert (1797-1828) var ligesom Mozart fra Østrig. Schubert er mest kendt for sine lieder, af hvilke han i løbet af sit korte liv komponerede ca. 600.

Kilde: Wikipedia

Foto: SDL