Amadeus

Forleden genså og anbefalede vi den danske film En Kongelig Affære, og Mikkel Boe Følsgaards præstation som den gale kong Christian den 7. mindede i enkelte scener om Tom Hulces Mozart i filmen Amadeus fra 1984. Derfor er turen nu kommet til en omtale af filmen, der er instrueret af Miloš Forman.

Filmen er baseret på Peter Shaffers teaterstykke af samme navn fra 1979 om Mozarts liv og rivalisering med konkollegaen, hofkomponisten Antonio Salieri, spillet af F. Murray Abraham (der vandt en Oscar).

Historien, der vistnok er mere fiktion end fakta, foregår ligesom En Kongelig Affære i anden halvdel af 1700-tallet, men i Wien – fra tiden hvor vidunderbarnet Wolfgang Amadeus Mozart forlod Salzburg til fordel for Josef 2., der var kejser af det tysk-romerske rige fra 1765 til 1790.

Den geniale Mozart har ikke sans for politik og ydmyger den mere gennemsnitligt talentfulde Salieri, da han bliver bedt om at spille et stykke, Salieri har skrevet til ære for kejseren. Salieri oplever i det hele taget Mozart som plat og primitiv og tager en grusom hævn over hovedpersonen, der dør af udmattelse i en ung alder.

Amadeus er et fascinerende ‘højt at flyve, dybt at falde’-drama, sprængfyldt med smagsprøver på Mozarts fabelagtige musik. Holder du af kostumedramaer, er det en film, du skal se!

Har du set en film fra vores tidsperiode – 1684-1862 – som du vil anbefale, er du meget velkommen til at gøre det på vores Facebookside lige her.

Her på YouTube kan du se den berømte scene fra Amadeus, der skildrer det første pinlige møde mellem Mozart og Salieri: